Το MBA-Υγεία του ΕΚΠΑ και ο Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος καθηγητής Γιάννης Υφαντόπουλος, (D.Phil.), συμμετείχαν σε ερευνητικό δίκτυο 8 χωρών με στόχο την διερεύνηση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στην ποιότητα ζωής και την ψυχική ευεξία των πολιτών. Την έρευνα παρουσίασε ο κ. Υφαντόπουλος στο Πανελλήνιο Συνέδριο, στις 15 Δεκεμβρίου.
Η έρευνα διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα πληθυσμού (21.354 άτομα), και συμμετείχαν ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αγγλία, τη Νότιο Αφρική, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, και τη διασφάλιση αξιόπιστων συγκριτικών αποτελεσμάτων, χρησιμοποιήθηκε πλήρως εναρμονισμένο μεθοδολογικό πλαίσιο, που περιλάμβανε: i) τον σχεδιασμό της έρευνας, ii) την δειγματοληψία, iii) τη γλωσσική και πολιτισμική προσαρμογή των ερωτηματολογίων, iv) τη συντονισμένη οργάνωση και συλλογή των δεδομένων από την έρευνα πεδίου, v) την ενοποίηση των δεδομένων με τη μέθοδο των Big-Data vi) την επιδημιολογική και οικονομετρική ανάλυση, vi) τον σχολιασμό και συγκριτική αξιολόγηση των ευρημάτων.
Για τη διερεύνηση της ποιότητας ζωής χρησιμοποιήθηκαν τα «εργαλεία» EQ-5D-5L και WHO-5 που καταγράφουν την αυτοαναφερόμενη κατάσταση της υγείας καθώς και επιμέρους διαστάσεις που σχετίζονται με την κινητικότητα, την αυτοφροντίδα, τις καθημερινές δραστηριότητες, τον πόνο/δυσφορία, τον φόβο, τη μοναξιά και το άγχος/κατάθλιψη.
Η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες του δείγματος, παρουσίασε μια ενδιάμεση κατάσταση ως προς την συνολική αποτίμηση της ποιότητας ζωής. Ωστόσο καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με το άγχος και την κατάθλιψη. Σε παρόμοια εκτίμηση είχε καταλήξει και ο ΟΟΣΑ, που επισήμαινε ότι λόγω του Covid-19 το άγχος/κατάθλιψη αυξήθηκε στον ελληνικό πληθυσμό από 5%, που ήταν πριν από την πανδημία, στο 23% κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον η μελέτη διερεύνησε την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας, πρόληψης και φροντίδας του πληθυσμού που έχουν υιοθετηθεί από τις διαφορετικές χώρες. Η Ελλάδα έλαβε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος δραστικά μέτρα με πλήρες lock down, που έφεραν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, με μείωση στο ΑΕΠ κατά 14%. Στις άλλες χώρες της Ευρώπης, οι αντίστοιχες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις ήταν εξίσου σημαντικές με μειώσεις στο ΑΕΠ κατά -20% στην Αγγλία, -18% στην Ισπανία, -14% στην Πορτογαλία και -13% στην Ιταλία και την Κύπρο.
Η έρευνα συνεχίζεται διερευνώντας τις επιπτώσεις των πανδημικών κυμάτων στην οικονομία και την κοινωνία. Η επιστημονική κοινότητα προσφέρει συνεχή και τεκμηριωμένη γνώση συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της παγκοσμιοποιημένης πανδημίας με την παγκοσμιοποιημένη γνώση.