ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ
Από την Τρίτη 7 έως την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου διεξάγονται τα Προσυνεδριακά Φροντιστήρια του Πανελληνίου Συνεδρίου 2021 μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας και κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των Φροντιστηρίων εδώ:
Για την παρακολούθηση:
* Αφού εισάγετε το email με το οποίο έχετε εγγραφεί και τον κωδικό σας στα αντίστοιχα πεδία, πατήστε το κουμπί Αίθουσες Φροντιστηρίων και επιλέξτε το Φροντιστήριο που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε.
* Όλοι οι συμμετέχοντες στα Φροντιστήρια έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τον λόγο ή/και να υποβάλουν ερωτήσεις.
* Για την παρακολούθηση των Φροντιστηρίων είναι απαραίτητο να έχει γίνει εγγραφή.
Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Διεξαγωγή: ΤΡΙΤΗ 7/12, 10.00-14.00
Διαδικτυακά
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ
Όλγα Οικονόμου, PharmD, MSc, PhD, Διευθύντρια Φαρμακευτικού Τμήματος Γ.Ν.Α. Γ. Γεννηματάς, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η πρόσβαση όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί προτεραιότητα στα συστήματα υγείας και η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί βασικό παράγοντα επίτευξης ισότιμης και έγκαιρης πρόσβασης.
Η διαλειτουργικότητα του συνόλου των ψηφιακών εφαρμογών μέσω των θεσμών και των δομών όλων των βαθμίδων περίθαλψης αποτελεί προτεραιότητα των μελών κρατών της Ευρώπης.
Η συλλογή, διαχείριση, αξιολόγηση των ψηφιακών δεδομένων είναι, σε ένα ασθενοκεντρικό σύστημα, η σημερινή πρόκληση στην υγεία.
Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας αναδείχθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου μέσω ψηφιακών εργαλείων δημιουργήθηκε ένας νέος «κόσμος» αντιμετώπισης της ασθένειας, ουσιαστικά ψηφιακός σε όλα τα στάδια της αντιμετώπισης, της περίθαλψης και της αποτίμησης των αποτελεσμάτων.
Τα καινοτόμα φάρμακα και οι γονιδιακές θεραπείες υψηλού κόστους απαιτούν προσαρμογή των θεσμών στα νέα δεδομένα, αναδιαμόρφωση στην κατανομή των οικονομικών πόρων για την υγεία, θεσμοθέτηση ψηφιακών εργαλείων διαχείρισης και κυρίως αντιμετώπιση των ανισοτήτων που προκύπτουν και απαντήσεων στα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση.
Οι ψηφιακές λύσεις καθορίζουν το μέλλον της ιατρικής και δημιουργούν τη Θεραπευτική του Μέλλοντος.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Η γνώση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας και των εφαρμογών της σε όλες τις εκφάνσεις των συστημάτων υγείας είναι χρήσιμες και αναγκαίες σε όλους τους εμπλεκομένους. Το Φροντιστήριο απευθύνεται σε στελέχη του Ε.Σ.Υ., Υ.ΠΕ., Ε.Ο.Φ., Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Η.ΔΙ.Κ.Α., Συλλόγους Ασθενών, Φαρμακοποιούς, Οικονομολόγους, Ιατρούς, Επαγγελματίες υγείας, Στελέχη Φαρμακοβιομηχανίας.
ΣΚΟΠΟΣ
Το Φροντιστήριο έχει ως σκοπό να αναδείξει το πώς επηρεάζεται η φαρμακευτική πολιτική και ποια είναι τα σύγχρονα ψηφιακά επιστημονικά και οικονομικά εργαλεία διαμόρφωσής της. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί όλο το φάσμα των ψηφιακών παρεμβάσεων στη διαχείριση του φαρμάκου και της ιατρικής περίθαλψης κατά τα τελευταία χρόνια καθώς και αξιολόγησή τους.
Θα αναδειχθεί η εξέλιξη των υπηρεσιών περίθαλψης μέσω τεχνολογικών ψηφιακών καινοτομιών. Η χρήση big data και η ασφάλεια στη χρήση τους μέσω συστημάτων ασφαλείας είναι στις προτεραιότητες σε συστήματα υγείας, όπου οι αρχές της βιοηθικής, της δεοντολογίας και της προάσπισης των προσωπικών δεδομένων αποτελούν θεμελιώδη αξία.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρία και ασκήσεις, οπτικοακουστικό υλικό, σημειώσεις και σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία.
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
-
- Συντονισμός-Εισήγηση: Όλγα Οικονόμου
- Χαιρετισμός: Εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Καραθάνος
- Χαιρετισμός: Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνιος Αυγερινός
10.15-11.30 – ΕΝΟΤΗΤΑ Α
-
- Μελέτη Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για το Νοσοκομειακό Φάρμακο και αναδιοργάνωση των Νοσοκομείων, Νικόλαος Πολύζος
- Η μετεξέλιξη των ψηφιακών εφαρμογών υγείας και ο ρόλος τους στην υπηρεσία του πολίτη, Αθηνά Τριανταφυλλίδη
- Η μεταρρύθμιση στον τομέα των προμηθειών υγείας και ψηφιακά εργαλεία, Κατερίνα Καστανιώτη
- H Ψηφιακή Διάσταση της Ιατροφαρμακευτικής Πολιτικής στη Φαρμακοβιομηχανία, Κωνσταντίνος Κοτσίφης
- Οι ηλεκτρονικές προμήθειες στην υγεία σε Ελλάδα και Πορτογαλία, Ιωάννης Καραφύλλης
11.30-13.00 – ΕΝΟΤΗΤΑ Β
-
- ΕΟΠΥΥ: Η χρήση των ψηφιακών μέσων στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, Βασίλης Κουράφαλος
- Smartcabinet inventory management. Real data in real time. Isn’t that smart? Γεώργιος Παπαδόπουλος
- Αλγόριθμοι Μηχανικής Μάθησης, η αποτελεσματικότητα στη διαδικασία λήψης φαρμάκων από τον ασθενή και ο ρόλος του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού, Νικόλαος Τσώλης
- Μέθοδοι μέτρησης της κατανάλωσης των αντιμικροβιακών ουσιών στα νοσοκομεία και η σημασία τους στην χάραξη και στην υλοποίηση πολιτικής για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, Αντώνιος Μαρκογιαννάκης
- Ψηφιοποίηση Νοσοκομείων και Κλινικές Μελέτες, Φωτεινή Θειακού
- Ενισχύοντας την ασφάλεια των ασθενών μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη χρήση διεθνών προτύπων στην εφοδιαστική αλυσίδα της Υγείας, Σωτήριος Τσιάφος-Τσιάρας
13.00-14.00 – ΕΝΟΤΗΤΑ Γ
- Ψηφιακός μετασχηματισμός των Υγειονομικών Συστημάτων, Χριστίνα Παπανικολάου
- Ασφάλεια ψηφιακών Συστημάτων στα Συστήματα Υγείας, Γεώργιος Μπαλαφούτης
- Σπάνια Νοσήματα και ψηφιακά εργαλεία στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον ασθενή, Δημήτριος Ζάφτης
- Ανάγκη εξατομικευμένης καταγραφής της γονιδιακής έκφρασης των υποδοχέων της ακίδας πρωτεΐνης του κορωνοϊού και της ανοσιακής αντίδρασης για αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία του COVID-19 και του Long-COVID, Θεοχάρης Θεοχαρίδης
- Συμπεράσματα: Όλγα Οικονόμου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Αντώνιος Αυγερινός, Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Φωτεινή Θειακού, Αναπληρώτρια Διοικήτρια Παθολ. Νοσοκομείου «Η Αγία Ελένη» και Προσωρινή Διοικήτρια Νοσοκομείου «Η Ελπίς»
Θεοχάρης Θεοχαρίδης, Δρ, PhD, MD, Καθηγητής Φαρμακολογίας και Εσωτερικής Παθολογίας, Τομέας Ανοσολογίας, Διευθυντής Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας και ανακάλυψης Φαρμάκων Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου TUFTS Βοστώνης, Κλινικός Φαρμακολόγος Επιτροπής Ελέγχου Φαρμάκων Πολιτείας Μασαχουσέτης
Δημήτριος Ζάφτης, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μυασθενών Ελλάδος
Χαράλαμπος Καραθάνος, Σύμβουλος Υπουργού Υγείας
Ιωάννης Καραφύλλης, Οικονομικός Εμπειρογνώμων σε θέματα Προμηθειών
Κατερίνα Καστανιώτη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Κωνσταντίνος Κοτσίφης, Market Access & Tenders Manager, DEMO
Βασίλειος Κουράφαλος, Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού, Παρακολούθησης Χορήγησης Θεραπευτικών Μέσων και Αξιοποίησης Ελέγχων της Διεύθυνσης Φαρμάκου Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Αντώνιος Μαρκογιαννάκης, BPharm, MPH, PhD, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός, Διευθυντής Φαρμακοποιός Ε.Σ.Υ., Συντονιστής Ομάδας Επιτήρησης Κατανάλωσης & Ορθής Χρήσης Αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ), Διευθυντής Φαρμακείου, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό»
Γεώργιος Μπαλαφούτης, Security Manager, Global Technical Team, Microsoft Corporation
Όλγα Οικονόμου, PharmD, MSc, PhD, Διευθύντρια Φαρμακευτικού Τμήματος Γ.Ν.Α. Γ. Γεννηματάς, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων
Γεώργιος Παπαδόπουλος, Head of Surgical Franchise & Country Manager Greece, Alcon Laboratories Hellas, SA
Χριστίνα Παπανικολάου, Βιοπαθολόγος, MD, πρ. Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Υπουργείου Υγείας
Νικόλαος Πολύζος, π. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας, Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Αθηνά Τριανταφυλλίδη, Επιστήμων Πληροφορικής Υγείας, πρώην Διευθύντρια της Η.ΔΙ.Κ.Α., νυν Συνταξιούχος
Σωτήριος Τσιάφος-Τσιάρας, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός, MSc Logistics & Supply Chain Management, Προϊστάμενος Εφοδιασμού και Διαχειρίσεων 401 Γ.Σ.Ν.Α.
Νικόλαος Π. Τσώλης, BSc, MSc, PhD, Επιστήμων Πληροφορικής, MSc Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας Ε.Σ.Υ., Υπουργείο Υγείας
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ
Διεξαγωγή: ΤΡΙΤΗ 7/12, 16:00-20:00
Διαδικτυακά
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ
Δρ. Λευτέρης Θηραίος, MD, Msc in Public Health, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ – Κέντρο Υγείας Βάρης, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Μέλος ΔΣ HL7 Hellas
Δρ. Χαράλαμπος Καρανίκας, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γενικός Γραμματέας ΕΕΜΕΠΥ
Δρ. Αλέξανδρος Μπέρλερ, IHE Service Director, IHE Europe, HL7 Hellas Vice Chair
Το Φροντιστήριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία της HL7 Hellas και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εφαρμογών Πληροφορικής Υγείας (ΕΕΜΕΠΥ)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα -οικονομία, κοινωνία και θεσμούς- σε μια νέα εποχή. Να πυροδοτήσει μια θεμελιώδη αλλαγή οικονομικού υποδείγματος προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο παραγωγικό μοντέλο, με πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, προσβάσιμο σε όλους.
Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στοχεύουν (α) στον ψηφιακό μετασχηματισμό των οργανισμών του δημόσιου τομέα και στην ενίσχυση των ψηφιακών τους υπηρεσιών, (β) σε βελτιώσεις επιχειρησιακών διαδικασιών συνοδευόμενες από την ενσωμάτωση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων, (γ) σε σημαντική ενίσχυση της διαλειτουργικότητας πληροφοριακών συστημάτων και δεδομένων, (δ) σε ισχυρή ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, καθώς και (ε) σε εκτεταμένη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα οι τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και οι τεχνολογίες αποτελεσματικής διαχείρισης πολυδιάστατων δεδομένων μεγάλου όγκου (big data).
O Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Συστήματος Υγείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
α) ανάπτυξη Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του πολίτη,
β) βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων με έμφαση την ανάπτυξη κλινικών πληροφοριακών συστημάτων και την τροφοδότηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας,
γ) πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού για τη διαχείριση του καρκίνου και
δ) ενίσχυση δράσεων Τηλεϊατρικής.
Η διαχείριση και η ενσωμάτωση μεγάλων δεδομένων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και τον εξορθολογισμό του συστήματος υγείας και για τα αποτελέσματα της θεραπείας. Η τρέχουσα έλλειψη διαλειτουργικότητας στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών, να συμβάλει στην εξάντληση των επαγγελματιών υγείας και να σπαταλήσει σημαντικά ποσά ετησίως. Σύμφωνα με μια μελέτη, η έλλειψη διαλειτουργικότητας δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης κοστίζει στο αμερικανικό σύστημα υγείας πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Όπως έχει αποδειχθεί, η έλλειψη προτύπων διαλειτουργικότητας στην υγειονομική περίθαλψη εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη, η οποία μπορεί να είναι η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία για το ευρύτερο οικοσύστημα στην υγεία. Οι φορείς υγείας αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε ποιοτικά ψηφιακά δεδομένα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ψηφιακή μεταρρύθμιση του τομέα αυτού.
Το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΠΔΗΥ) ενσωματώθηκε ως μια θεσμική ανάγκη στον νόμο 4213/2013, άρθρο 13, παράγραφος 2. Το ΕΠΔΗΥ ακολουθεί τα ευρέως διαδεδομένα πρότυπα ηλεκτρονικής υγείας όπως αυτά προτείνονται και διέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οδηγίες και συστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη κατ’ ελάχιστον τη σύσταση (EE) 2019/243 της Επιτροπής της 6ης Φεβρουαρίου 2019 σχετικά με έναν ευρωπαϊκό μορφότυπο ανταλλαγής ηλεκτρονικών μητρώων υγείας, τις κατευθυντήριες οδηγίες του δικτύου ηλεκτρονικής υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτό ορίστηκε στο άρθρο 14 της κοινοτικής οδηγίας 2011/14/EU, σχετικά με τα διαλειτουργικά οικοσυστήματα στην Ψηφιακή Υγεία της 12ης Ιουνίου 2019 και της απόφασης (ΕΕ) 2015/1302 της Επιτροπής της 28ης Ιουλίου 2015 για τον προσδιορισμό των εγγράφων «Integrating the Healthcare Enterprise» που μπορούν να χρησιμεύσουν ως έγγραφα αναφοράς κατά την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων. Σκοπός του ΕΠΔΥ είναι η τυποποιημένη διαχείριση και ανταλλαγή κλινικών εγγράφων και δεδομένων υγείας των πολιτών για την ενημέρωση του Ατομικού ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, την ανταλλαγή δεδομένων υγείας μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών υγείας, την ανταλλαγή δεδομένων με τους φορείς ασφάλισης υγειονομικών πράξεων και την ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων για τις ανάγκες της διασυνοριακής υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί με επιτυχία στην Ελλάδα ο Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Υγεία απαιτείται η ενημέρωση, εκπαίδευση και η ενεργή συμμετοχή πολλών εμπλεκομένων στελεχών κάθε βαθμίδας. Το Φροντιστήριο απευθύνεται σε όλα τα στελέχη και το προσωπικό του οικοσυστήματος του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία, δηλαδή στα στελέχη διοίκησης, στους πληροφορικούς υγείας των μονάδων υγείας και του ΥΥ, στα στελέχη των εταιριών πληροφορικής, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
ΣΚΟΠΟΣ
Ο Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αναλυθούν και να μελετηθούν τα βασικά δομικά στοιχεία για την επιτυχημένη υλοποίηση μιας ψηφιακής μεταρρύθμισης στην υγεία, η οποία θα οδηγήσει σε μια αναδόμηση του ΕΣΥ με την αξιοποίηση των δεδομένων που παράγονται τόσο για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας αλλά και για τις ανάγκες της δημόσιας υγείας, της πρόληψης υγείας. Σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του ΕΣΥ έχουν:
1. Η εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών του ΕΣΥ στις νέες τεχνολογίες και τα πρότυπα διαλειτουργικότητας.
2.Η κατάρτιση των στελεχών της αγοράς που θα κληθούν σε σύντομο χρόνο να αναβαθμίσουν πληροφοριακά συστήματα και να διασυνδέσουν αυτά με σκοπό τη θεραπεία, την πρόληψη και τη δημόσια υγεία.
3. Η λειτουργία και διακυβέρνηση του πλαισίου διαλειτουργικότητας.
4. Η χρήση των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων που υπάρχουν και βελτιώνονται με την υποστήριξη της Ε.Ε.
5. Η τυποποίηση και η ποιότητα στη κωδικοποίηση των ιατρικών δεδομένων.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Στο πλαίσιο του φροντιστηρίου θα συζητηθούν:
1. Το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού του ΥΥ
2. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μορφότυπου ανταλλαγής δεδομένων του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας
3. Το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας στην ηλεκτρονική υγεία
4. Η αναγκαία υποδομή για την αποθήκευση και ανταλλαγή ιατρικών και κλινικών δεδομένων
5. Τα υφιστάμενα και νέα πρότυπα κωδικοποίησης ιατρικών εγγράφων
6. Τα νέα καινοτομικά εργαλεία της επιστήμης
7. Οι ανάγκες τυποποίησης των ιατρικών και κλινικών δεδομένων
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Εισαγωγή από τους συντονιστές για τους σκοπούς του φροντιστηρίου
- Χαιρετισμοί, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ΓΓΥΥ και Παναγιώτης Μπαμίδης, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος HL7 Hellas
- Παρουσίαση των δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού του ΥΥ – Οι δράσεις του προγράμματος Ελλάδα 2.0, Γιάννης Κωτσιόπουλος
- Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας, Χαράλαμπος Καρανίκας, Αλέξανδρος Μπέρλερ
- Οι τρέχουσες δράσεις που υλοποιούνται από την ΗΔΙΚΑ (Ελλάδα, UNICOM, διασυνοριακή), Ελπίδα Φωτιάδου
- Οι τρέχουσες ευρωπαϊκές πολιτικές για τη διασυνοριακή υγεία και τον Ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων στην Υγεία, Μίνα Μπουμπάκη
- Παρουσίαση του έργου X-eHealth, Μίνα Μπουμπάκη
- Οι μεταρρυθμιστικές ανάγκες του ΕΣΥ με έμφαση στην πρόληψη και την ΠΦΥ, Λευτέρης Θηραίος
- Αναγκαία πρότυπα και διαδικασίες για την υλοποίηση του εθνικού φακέλου υγείας των πολιτών, Αλέξανδρος Μπέρλερ
- ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 15΄
- Online Quizzes – mentimeter – moodle, Μέρος 1, Moderator: Λευτέρης Θηραίος
- Ο νέος ευρωπαϊκός μορφότυπος του ηλεκτρονικού φακέλου για την υγεία (εργαστηριακά αποτελέσματα, ιατρικές εικόνες, εξιτήρια, σπάνιες παθήσεις), Αλέξανδρος Μπέρλερ
- Οι ανάγκες διαχείρισης των κωδικοποιήσεων στην Ελλάδα, Κώστας Χαλκιάς, Δημήτρης Κουναλάκης
- Οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τη σωστή λειτουργία της πρόληψης και της δημόσιας υγείας μέσω της ψηφιακής μεταρρύθμισης στην Υγεία, Περσεφόνη Ντούπη
- Οι νέες τεχνολογίες ως εργαλείο για τη ψηφιακή μεταρρύθμιση στην Υγεία, Δημήτρης Κατεχάκης
- Online Quizzes – mentimeter – moodle, Μέρος 2, Moderator: Χαράλαμπος Καρανίκας
- Ανοιχτή συζήτηση, Moderator: Παναγιώτης Μπαμίδης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Γιάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας
Λευτέρης Θηραίος, Δρ., MD, Msc in Public Health, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ – Κέντρο Υγείας Βάρης, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Μέλος ΔΣ HL7 Hellas
Χαράλαμπος Καρανίκας, Καθηγητής, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γενικός Γραμματέας ΕΕΜΕΠΥ
Δημήτρης Κατεχάκης, Επικεφαλής Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Πληροφορικής
Δημήτρης Κουναλάκης, Ιατρός Γενικής Ιατρικής, Ειδική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας, ΕΣΠΥ
Παναγιώτης Μπαμίδης, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση, Διευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας, Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ., Πρόεδρος HL7 Hellas
Αλέξανδρος Μπέρλερ, Δρ., IHE Service Director, IHE Europe, HL7 Hellas Vice Chair
Μίνα Μπουμπάκη, Προϊσταμένη Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Υγείας, Αυτοτελής Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υπουργείου Υγείας
Περσεφόνη Ντούπη, Δρ., Ιατρός, Development Manager (Information Architecture), Finnish Institute for Health and Welfare, THL
Κώστας Χαλκιάς, Παθολόγος, Μέλος ΔΣ ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Ελπίδα Φωτιάδου, Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών, Διεύθυνση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών, ΗΔΙΚΑ ΑΕ
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ (MARKET ACCESS)
Διεξαγωγή: ΤΕΤΑΡΤΗ 8/12, 10:00-14:00
Διαδικτυακά
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ
Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Officer, Roche Hellas
Αντώνης Καρόκης, External Affairs Director, MSD
Πάρις Μποσκόπουλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Φαρμακοποιός
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το φροντιστήριο απευθύνεται σε επιστήμονες που απασχολούνται στον ευρύτερο χώρο του φαρμάκου και θέλουν να γνωρίσουν τις στοιχειώδεις αρχές της πρόσβασης των φαρμάκων στην αγορά, αλλά και να εμβαθύνουν στην πρακτική εφαρμογή των διαδικασιών αποζημίωσης και τιμολόγησης. Ενδεικτικά, οι συμμετέχοντες μπορεί να αποτελούν στελέχη ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην υγεία (φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες βιοϊατρικής τεχνολογίας κ.ά.), στελέχη δημόσιων οργανισμών του υγειονομικού τομέα (νοσοκομεία, Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, κ.ά.), πανεπιστημιακοί-ερευνητές με συναφές αντικείμενο και φοιτητές στο γνωστικό αντικείμενο της έρευνας του φαρμάκου και των υπηρεσιών υγείας.
ΣΚΟΠΟΣ
Το παρόν φροντιστήριο θα επιχειρήσει να εμβαθύνει περαιτέρω σε ζητήματα θεωρίας και εφαρμογής των σταδίων και των προϋποθέσεων για την πρόσβαση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην ελληνική αγορά, κατόπιν της έγκρισης κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αναλυτικά, το φροντιστήριο θα παρουσιάσει και θα εξοικειώσει το ακροατήριο τις βασικές αρχές και τα στάδια που απαιτούνται στην ελληνική πραγματικότητα, προκειμένου ένα φαρμακευτικό σκεύασμα να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά.
Επιπλέον, θα συζητηθούν ειδικά θέματα που αφορούν στην εμπειρία της αξιολόγησης των φαρμάκων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (Health Technology Assessment), τα θεραπευτικά πρωτόκολλα κ.ά.. Τέλος, θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα που άπτονται της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας όπως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και τα μέτρα συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Επιγραμματικά στις ομιλίες θα αναλυθούν τα εξής θέματα:
- Μέτρα συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback, rebates, etc.)
- Φάρμακα Ν. 3816, Βιοδείκτες, Βιοομοειδή, Ορφανά φάρμακα, Εμβόλια
- Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (HTA) και Επιτροπή Διαπραγμάτευσης
- Μέτρα εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, θεραπευτικά πρωτόκολλα & μητρώα ασθενών
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Εισαγωγή, Πάρις Μποσκόπουλος
- Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική σε καινοτόμα Φάρμακα (επικαιροποίηση) / Παρουσίαση RRF, Αγγελική Αγγέλη
- Η νομοθεσία τιμολόγησης φαρμάκων, Χρήστος Μαρτάκος
- Νέα νομοθεσία ΗΤΑ και Διαπραγμάτευσης, Αλεξάνδρα Μπελέτση
- Νέα δεδομένα για το clawback (εξωνοσοκομειακό και νοσοκομειακό): Τάσεις, αιτίες, τρόποι αντιμετώπισης, συμψηφισμοί (επικαιροποίηση), Αντώνης Καρόκης
- ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 15΄
- Ορφανά, Βιολογικά, Βιομοειδή, Ιωάννης Μαργαρός
- Εμβόλια, Γενετικές θεραπείες, Μαρία Μαυρίκου
- Ειδικό πάνελ – Προβληματισμοί και Προτάσεις, με ερωτήσεις και απαντήσεις από τους συμμετέχοντες σε επίκαιρα θέματα
Συμμετέχοντες: Κώστας Αθανασάκης, Αγγελική Αγγέλη, Αντώνης Καρόκης, Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου, Γιώτα Κοτσεκίδου, Ηλίας Κοντούδης
Συντονιστές: Πάρις Μποσκόπουλος και Μάρκος Ολλανδέζος - Συμπεράσματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Officer, Roche Hellas
Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Αντώνης Καρόκης, External Affairs Director, MSD
Ηλίας Κοντούδης, Head of Market Access, Bayer Hellas
Γιώτα Κοτσεκίδου, External Affairs Director, AstraZeneca
Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου, Head of Market Access, MBA, VIANEX S.A., Doctoral Candidate, Doctor of Public & Community Health
Ιωάννης Μαργαρός, PhD, MSc, ΒSc, Access & Value Demonstration Lead Greece, Cyprus & Malta, Τakeda
Χρήστος Μαρτάκος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων Pharmaserve-Lilly S.A.C.I.
Μαρία Μαυρίκου, Head of Health Policy, VIANEX S.A.
Αλεξάνδρα Μπελέτση, PharmD, PhD, Medical & Market Access Manager, Servier Hellas
Πάρις Μποσκόπουλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Φαρμακοποιός
Μάρκος Ολλανδέζος, Επιστημονικός Διευθυντής Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)
Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ COVID-19
Διεξαγωγή: ΤΕΤΑΡΤΗ 8/12, 16:00-20:00
Διαδικτυακά
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το φροντιστήριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ και δημόσιας υγείας), αλλά και σε ερευνητές στο πεδίο αυτό ή πρόσωπα που ασχολούνται με την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους σχετικά με τον ρόλο, το περιεχόμενο και τις δράσεις της ΠΦΥ και της δημόσιας υγείας στην περίοδο της πανδημίας.
ΣΚΟΠΟΣ
Ο σκοπός του είναι να περιγράψει το ρόλο και το περιεχόμενο αλλά και τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας και της ομάδας υγείας στην ΠΦΥ την περίοδο της πανδημίας. Ανάμεσα στους επιμέρους στόχους του είναι και οι παρακάτω:
(α) Να εξετάσει και να συζητήσει τον ρόλο και το περιεχόμενο γενικά των υπηρεσιών ΠΦΥ σε ένα ολοκληρωμένο (integrated) σύστημα υγείας.
(β) Να συζητήσει και να εξετάσει τον ρόλο της ΠΦΥ με εστίαση στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας μέσα από εμπειρίες από άλλες χώρες.
(γ) Να εστιάσει την προσοχή των υπηρεσιών υγείας αλλά και των πολιτικών υγείας στην επικοινωνία του κινδύνου, τον αντιλαμβανόμενο κίνδυνο και την εγγραματοσύνη υγείας.
(δ) Να αναφερθεί στον ρόλο και το περιεχόμενο της ομάδας υγείας της ΠΦΥ στη διαχείριση ασθενών με ευαλωτότητα και να συζητήσει την προοπτική των υπηρεσιών στην μετά COVID-9 εποχή.
(ε) Να ενημερώσει για τις συζητήσεις στην Ευρώπη σχετικά με μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Θα χρησιμοποιηθούν παρουσιάσεις με διαφάνειες και video στις 2 θεματικές ενότητες σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα και θα γίνει συζήτηση μετά το τέλος κάθε ενότητας. Θα διανεμηθεί επίσης εκπαιδευτικό υλικό με πρόσφατες δημοσιεύσεις.
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
Ενότητα 1η: ΠΦΥ και πανδημία
- Συζητώντας τα ελλείμματα των υπηρεσιών ΠΦΥ κατά την πανδημία: Οι στόχοι του φροντιστηρίου, Χρήστος Λιονής
- Εμπειρίες από ένα Κέντρο Υγείας και μία ΤΟ.Μ.Υ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας, Ανάργυρος Μαριόλης και Φωτεινή Αναστασίου
- Συζήτηση: Σχόλια και ερωτήσεις
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 10΄
Ενότητα 2η: Πρόληψη και προαγωγή της υγείας κατά τη διαχείριση της πανδημίας
- Ο ρόλος της ΠΦΥ- εμπειρίες από τον Καναδά και την Ελλάδα, Σοφία Παπαδάκη
- Ο ρόλος του αντιλαμβανόμενου κινδύνου και της εγγραμματοσύνης της υγείας- εμπειρίες από προγράμματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαριλένα Αναστασάκη
- Εστιάζοντας στην ευαλωτότητα, Χρήστος Λιονής
- Ο ρόλος της Ευρώπης και των φορέων της, Ελένη Πιτέλου
- Συζήτηση: Σχόλια και ερωτήσεις
- Σύνοψη των θέσεων του Φροντιστηρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Μαριλένα Αναστασάκη, Υποψήφια Διδάκτωρ στη Δημόσια Υγεία-Επιδημιολογία, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Επιστημονική Συνεργάτιδα Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Φωτεινή Αναστασίου, Γενική Οικογενειακή Ιατρός, Διευθύντρια ΕΣΥ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης, Συντονίστρια 4ης ΤΟΜΥ – Δημοτικό Ιατρείο – Ακαδημαϊκή Μονάδα Ηρακλείου, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Γαστρεντερολογία στην ΠΦΥ
Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ανάργυρος Δ. Μαριόλης, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Μάνης, Υπεύθυνος Ομάδας Πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και της ΠΦΥ
Σοφία Παπαδάκη, Adjunct Professor, School of Medicine, University of Ottawa, Affiliate Researcher, Division of Prevention and Rehabilitation, University of Ottawa Heart Institute, Επιστημονική Συνεργάτιδα Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ελένη Πιτέλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Λέκτορας Τμήματος Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας, Ερευνητικό Ινστιτούτο Φροντίδας και Δημόσιας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19 ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Διεξαγωγή: ΠΕΜΠΤΗ 9/12, 16:00-20:00
Διαδικτυακά
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, Ειδικός Ιατρός Εργασίας, Καθηγητής Υγιεινής, Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Ιατρικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Εκτός από τις δράσεις στον χώρο του νοσοκομείου (διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση), η δημόσια υγεία περιορίζεται μόνο στο θέμα του εμβολιασμού (το οποίο έχει πάρει κλινικό κυρίως χαρακτήρα). Είναι απαραίτητο να αναδειχθεί ο ρόλος της δημόσιας υγείας που έχει επιτελικό χαρακτήρα και να παρουσιασθούν σχήματα πρόληψης στο πεδίο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Αυτό το πρακτικό φροντιστήριο απευθύνεται σε ιατρούς εργασίας, ιατρούς επιχειρήσεων, επόπτες δημόσιας υγείας, επισκέπτες/τριες υγείας καθώς και επικεφαλής υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας εργασίας.
ΣΚΟΠΟΣ – ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Σκοπός του φροντιστηρίου είναι η κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε πρακτικά θέματα τεκμηρίωσης, καταγραφής, ιχνηλάτησης θετικών στον νέο κορωνοϊό εργαζόμενων, καθώς και διερεύνησης περιβαλλοντικών παραμέτρων και εξυγίανσης από τον νέο κορωνοϊό. Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης περιλαμβάνει:
- οργανόγραμμα ιχνηλάτησης εργαζόμενων που είναι θετικοί στον νέο κορωνοϊό
- ψυχική διάσταση και επιπτώσεις στην εργασία από την πανδημία του νέου κορονοϊού
- περιβαλλοντικούς ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό στους χώρους εργασίας
- ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πανδημία του νέου κορωνοϊού
- οργάνωση αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού στον τουριστικό τομέα
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Ο ρόλος της Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας στην πρόληψη και διαχείριση των νέων αναδυόμενων λοιμωδών νοσημάτων στους χώρους εργασίας, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης
- Η επίδραση της νέας εργασιακής πραγματικότητας στην ποιότητα ύπνου των επαγγελματιών υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Επιδημιολογικά δεδομένα, συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία και προτεινόμενες παρεμβάσεις, Ευαγγελία Νένα
- Πρωτόκολλα ιχνηλάτησης Covid-19 στους χώρους εργασίας, Ευαγγελία Τσοβίλη
- Η αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 στους δήμους, από την οπτική της υγείας και ασφάλειας στην εργασία: Διαχείριση, αξιολόγηση, ορθές πρακτικές, Γιώργος Μακρυνός
- Πρωτόκολλα Covid-19 στα νερά αναψυχής ξενοδοχειακών μονάδων, Αντώνιος Παπαδάκης
- Ο αλγόριθμος αντιμετώπισης και ιχνηλάτησης εργαζόμενων που είναι θετικοί στον νέο κορονοϊό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ευθύμιος Θανασιάς
- Η διαχείριση των επαγγελματικών δερματοπαθειών στους υγειονομικούς εν μέσω πανδημίας Covid-19. O ρόλος του γιατρού εργασίας, Έλενα Βασιλείου
- Καταγραφές Covid-19 στο πλαίσιο του συστήματος εγγραφών επαγγελματικής νοσηρότητας, Βασίλειος Δρακόπουλος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤEΣ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ
Έλενα Βασιλείου, MD, MSc, Ειδικός Ιατρός Εργασίας, Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος Τμήματος Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Βασίλειος Δρακόπουλος, Ειδικός Ιατρός Εργασίας, Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος ΕΕΙΕΠ
Ευθύμιος Θανασιάς, MD, MPH, MSc, PhD, Ειδικός Ιατρός Εργασίας, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, Ειδικός Ιατρός Εργασίας, Καθηγητής Υγιεινής, Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Ιατρικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη
Γιώργος Μακρυνός, Υγιεινολόγος – MSc Δημόσιας Υγείας, Επόπτης Δημόσιας Υγείας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Συντονιστής Γραμματείας «Υγιεινής και Ασφάλειας» της ΠΟΕ ΟΤΑ
Ευαγγελία Νένα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Κοινωνικής Ιατρικής, Τμήμα Ιατρικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη
Αντώνιος Παπαδάκης, Υγιεινολόγος, Αν. Προϊστάμενος Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής Περιφέρειας Κρήτης, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας
Ευαγγελία Τσοβίλη, Ειδικός Ιατρός Εργασίας
ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Διεξαγωγή: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/12, 14:00-17:00
Διαδικτυακά
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ
Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ηλίας Κυριόπουλος, LSE Fellow in Health Economics, Department of Health Policy, London School of Economics
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Δεδομένου ότι η αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας είναι η βάση για την τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων, την επίτευξη χρηματοδοτικής βιωσιμότητας και αποδοτικότητας στα συστήματα υγείας, η αναγκαιότητα ορθολογικής προσέγγισης και υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Σε αυτό το πλαίσιο, το συγκεκριμένο φροντιστήριο επιχειρεί να προσεγγίσει το ζήτημα τόσο από θεωρητική όσο και από τεχνική και εμπειρική πλευρά. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν μια κριτική προσέγγιση στις βασικές έννοιες, τις προκλήσεις, τις μεθοδολογικές τεχνικές και τη σύγχρονη εμπειρία όσον αφορά τη λειτουργική και πρακτική εφαρμογή της Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας στην Ευρώπη και την Ελλάδα ειδικότερα.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το συγκεκριμένο φροντιστήριο απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών, όπως στελέχη των ρυθμιστικών αρχών (π.χ. Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ), στελέχη της βιομηχανίας, ερευνητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητές.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η διεξαγωγή του φροντιστηρίου θα βασιστεί σε σύντομες παρουσιάσεις θεωρητικών αρχών αλλά και εμπειρικών εφαρμογών των βασικών μεθοδολογικών εργαλείων τα οποία χρησιμοποιούνται στη διαδικασία Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας. Οι παρουσιάσεις θα ακολουθηθούν από διαδραστική συμμετοχή του ακροατηρίου, υπό τη μορφή συζήτησης, ψηφοφοριών και ερωτήσεων-απαντήσεων.
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Τι είναι και τι δεν είναι HTΑ; Μια ορθολογική προσέγγιση των βασικών εννοιών, Κώστας Αθανασάκης
- Μεθοδολογικές προσεγγίσεις στην Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας: κλινικά δεδομένα και οικονομικά της υγείας, Ηλίας Κυριόπουλος
- Μια επισκόπηση της εφαρμογής των τεχνικών HTA στην Ευρώπη, Κωνσταντίνος Ζήσης
- HTA: η κατάσταση στην Ελλάδα, Βασιλική Ναούμ
- Ανοικτή Συζήτηση, όλοι οι συμμετέχοντες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ
Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Κωνσταντίνος Ζήσης, BSc, MSc, Health Policy and Planning, Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας
Ηλίας Κυριόπουλος, LSE Fellow in Health Economics, Department of Health Policy, London School of Economics
Βασιλική Ναούμ, Επιστημονική συνεργάτης, Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: ΤΟ ΝΟΣΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ
Διεξαγωγή: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/12, 15:00-18:00
Διαδικτυακά
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
Ευθύμιος Καπάνταης, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, SCOPE National Fellow, Διευθυντής του Τμήματος Διαβήτη – Παχυσαρκίας – Μεταβολισμού, Ιδιωτικό Νοσοκομείο Metropolitan, Γενικός Γραμματέας ΕΙΕΠ
ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του φροντιστηρίου είναι η αναγνώριση και η ανάδειξη του προβλήματος της παχυσαρκίας στην ευρεία ιατρική κοινότητα, η ανάγκη περιγραφής του ρόλου του ιατρού πρώτης επαφής και των δικτύων πρωτοβάθμιας φροντίδας στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς και η οργάνωση της βοήθειας που απαιτείται για τον ασθενή. Ειδικότερα, οι εισηγήσεις θα εστιάσουν στην περιγραφή του προβλήματος της παχυσαρκίας, τη σχέση της με έτερα θέματα υγείας, ώστε να αναγνωρίζεται ως ιατρική κατάσταση και κατ’ επέκταση να αντιμετωπίζεται ως νόσημα· έτσι ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις στην παροχή βοήθειας στον ασθενή, διευκολύνοντας την ιατρική φροντίδα και την κατάσταση των ασθενών.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί μέσω παρουσιάσεων, οι οποίες θα εστιάζουν τόσο στην περιγραφή, όσο και στην αναγνώριση της παχυσαρκίας από την ιατρική κοινότητα, αλλά και στην οργάνωση του τρόπου αντιμετώπισης από τον ιατρό επαφής, ώστε να παρέχεται η απαιτούμενη βοήθεια στον ασθενή οργανωμένα, άρα και αποτελεσματικά.
Η ενεργός συμμετοχή του ακροατηρίου μέσω της ανάπτυξης συζητήσεων και ερωταπαντήσεων είναι ουσιαστική συνιστώσα της διαδικασίας.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το φροντιστήριο απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα επιστημόνων υγείας, συμπεριλαμβανομένων γενικών ιατρών, ιατρών όλων των ειδικοτήτων, ερευνητών και φοιτητών ιατρικής και επαγγελμάτων υγείας, στελεχών οργανισμών υγείας του ευρύτερου υγειονομικού τομέα.
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
ΜΕΡΟΣ Α’: Η παχυσαρκία είναι νόσημα
- Η παχυσαρκία ως νόσημα και παράγοντας πολυνοσηρότητας, το ελληνικό πλαίσιο, Ευθύμιος Καπάνταης
- Καινοτόμες ηλεκτρονικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους, Κατερίνα Βουρδουμπά
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΜΕΡΟΣ Β’: Βήματα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
- Ο ρόλος του ιατρού πρώτης επαφής, του οικογενειακού ιατρού και των δικτύων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην προαγωγή της υγείας και τη διαχείριση των μειζόνων κινδύνων για την υγεία, Χρήστος Λιονής
- Η αντιμετώπιση του ατόμου με παχυσαρκία από τον γιατρό της κοινότητας, Χρήστος Γαλανάκης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Ευθύμιος Καπάνταης, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, SCOPE National Fellow, Διευθυντής του Τμήματος Διαβήτη – Παχυσαρκίας – Μεταβολισμού, Ιδιωτικό Νοσοκομείο Metropolitan, Γενικός Γραμματέας ΕΙΕΠ
Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθυντής της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Επισκέπτης Καθηγητής Γενικής Ιατρικής, Σχολή Υγείας και Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Linkoping Σουηδίας
Χρήστος Γαλανάκης, Γενικός / Οικογενειακός Ιατρός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, SCOPE certified by the World Obesity Federation, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής
Κατερίνα Βουρδουμπά, Ιατρός, Υποψήφια Διδάκτωρ και Εξειδικευόμενη στην Παιδοενδοκρινολογία