Γιώτα Τουλούμη

Share:

Γιώτα Τουλούμη

Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Γιώτα Τουλούμη είναι Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στο Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει Master of Science στη Βιοστατιστική (LSHTM, London University, UK), Διδακτορικό Δίπλωμα στην Επιδημιολογία και Ιατρική Στατιστική (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθήνας) και PhD στη Βιοστατιστική (LSHTM, London University, UK). Διδάσκει Βιοστατιστική σε προπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής και Οδοντιατρικής Σχολής καθώς και στο Βιολογικό Τμήμα ΕΚΠΑ, και Βιοστατιστική, Επιδημιολογία, Γενικευμένα Γραμμικά Μοντέλα και άλλα μαθήματα σε μεταπτυχιακά του ΕΚΠΑ ενώ είναι διευθύντρια του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Βιοστατιστική».
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, συμμετέχει σε πολλές επιστημονικές επιτροπές, ενώ είναι ενεργό μέλος 5 Ευρωπαϊκών ή Διεθνών ερευνητικών ομάδων/δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των International Network for Strategic Initiatives in Global HIV Trials (INSIGHT), Network of Excellence European Aids Treatment Network (NEAT) και Network of Excellence: European network of HIV/AIDS cohort studies to coordinate at European and International level clinical research on HIV/AIDS (EuroCoord). Ήταν Επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Στατιστικής Ανάλυσης και Διαχείρισης Δεδομένων της Πανελλαδικής, πολυκεντρικής προοπτικής μελέτης HEPNET.Greece για περισσότερα από 10 έτη, ενώ είναι Επιστημονική υπεύθυνη της πολυκεντρικής προοπτικής μελέτης Athens Multicenter AIDS Cohort Study (AMACS), της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας και παραγόντων κινδύνου (ΕΜΕΝΟ), της Εθνικής μελέτης «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προγράμματος Ελέγχου Ιογενών Ηπατιτίδων B, C και HIV Λοίμωξης στον Γενικό Πληθυσμό και σε Μετακινουμένους Πληθυσμούς- hprolipsis» και του προγράμματος «Σχεδιασμός και ανάπτυξη συστήματος αυτόματης ανίχνευσης επιδημικών εκρήξεων και εκτίμησης ατομικού κινδύνου μόλυνσης ιογενών ηπατιτίδων B και C και HIV λοίμωξης (Σύστημα Ανίχνευσης Επιδημιών Ιπποκράτης)». Μέσω του δικτύου INSIGHT συντονίζει στην Ελλάδα την διεξαγωγή χρηματοδοτούμενων από το NIH των ΗΠΑ μελετών για ερευνητικές θεραπείες για την COVID-19. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονική υπεύθυνη της Ελληνικής συμμετοχής σε πολλά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, το ECDC ή το NIH των ΗΠΑ.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη πρωτότυπων στατιστικών μεθόδων, στην επιδημιολογία λοιμωδών νοσημάτων εστιάζοντας κυρίως στην HIV λοίμωξη και τις χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες B και C, στους παράγοντες κινδύνου χρόνιων νοσημάτων εστιάζοντας κυρίως στα καρδιαγγειακά, στις κλινικές δοκιμές για λοιμώδη νοσήματα συμπεριλαμβανομένης της COVID-19, στη Δημόσια Υγεία και στην περιβαλλοντική επιδημιολογία. Έχει υπογράψει ή/και συνυπογράψει περισσότερες από 230 επιστημονικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά με περισσότερες από 29500 βιβλιογραφικές αναφορές σύμφωνα με το Google Scholar ενώ έχει και h-index=79 (Scopus, 11/2021).